Mnohé problémy spojené so zubami majú zárodok v prvých rokoch života. Plastové hračky namiesto správneho hryzadla, cumlík do vyššieho veku, ale aj nesprávne držanie tela. Podľa zubného lekára Pavla Andela vplýva v detstve na zuby množstvo faktorov. Ak ich podchytíte v správnej chvíli, v dospelosti sa vám vaše dieťa poďakuje. 

Cmúľanie palca deformuje rast kosti

Cmúľanie palca sa začína u mnohých detí u matky v brušku. Pre bábätká je to prirodzený spôsob, ako čo najrýchlejšie uspokojiť sací reflex. Je dôležité vnímať, či si dieťa vkladá palec do úst len v prvých mesiacoch po narodení, alebo sa ho nevie vzdať ani ako trojročné. V druhom prípade už hovoríme o zlozvyku, ktorý by mali rodičia pomôcť dieťaťu čo najrýchlejšie odstrániť. 

„Samotné cmúľanie palca zuby nekazí. Problémom je tlak v ústach, ktorý deformuje rast kosti. Často je preto cmúľanie palca príčinou čeľustnoortopedických odchýlok, ktoré sa časom len zvýrazňujú, a tiež dôvodom, prečo veľa detí potrebuje strojček,“ vysvetľuje zubný lekár Pavol Andel. 

Cumlík by malo mať dieťa maximálne do dvoch rokov 

Zdravie chrupu ovplyvňuje okrem cmúľania palca aj cumlík. Predovšetkým jeho kvalita aj dĺžka obdobia, keď ho dieťa aktívne využíva. Dnes už však existujú sploštené cumlíky s plochou špičkou a postrannými krídelkami, ktoré pomáhajú predchádzať tomu, aby dieťa muselo neskôr nosiť fixný aparát.

„Cumlík do vysokého veku je zlozvykom. Po druhom roku by sa mal postupne odstraňovať, pretože inak nastáva fixácia a tá sa odstraňuje veľmi ťažko.“

„Cumlík do vyššieho veku je zlozvykom. Z môjho pohľadu by ho malo dieťa používať maximálne do dvoch rokov. Po druhom roku by sa mal postupne odstraňovať, pretože inak nastáva fixácia a tá sa odstraňuje veľmi ťažko,“ radí zubný lekár.

Hryzenie plastových hračiek vplýva na hormonálny systém

V čase prerezávania zúbkov majú deti tendenciu vkladať do úst všetko, čo nájdu naokolo. Ak si myslíte, že neprerezaným zúbkom hračky nemôžu uškodiť, mýlite sa. Na tom, čo dieťa vkladá do úst, naozaj záleží. 

Či už sú to hryzadlá, alebo iné predmety, najdôležitejší je materiál a jeho zloženie. „Kedysi sa dávalo deťom do rúk drievko, a to je úplne v poriadku. Čo však nie je v poriadku, sú plastové materiály, ktoré dokážu uvoľňovať chemické látky, ktoré spôsobujú estrogénnu aktivitu. Nie sú to jedy, môžu však narušiť hormonálny systém,“ vysvetľuje lekár.

Plastové materiály dokážu uvoľňovať chemické látky, ktoré spôsobujú estrogénnu aktivitu.

Zlé držania tela môže spôsobovať predhryz aj záhryz

Je všeobecne známe, že zo zlého držania tela sa môže rýchlo stať zlozvyk. Menej sa však hovorí o jeho veľkom vplyve na zdravie zubov. „Ak dieťa chodí zhrbené, s hlavou dopredu a so zvesenými plecami, čeľusť sa mu začne ťahať dozadu. Vytvára sa mu predhryz. A, naopak, ak by sme vypli prsia a hlavu dali dozadu, zistili by sme, že brada ide dopredu. Takto vzniká väčšina funkčných odchýlok. Napríklad aj pri tom, ako dieťa sedí, keď sa učí. Čím skôr tento zlozvyk odhalíte, tým skôr s tým viete pracovať,“ hovorí zubný lekár. 

Opatrne s prisládzaním umelej výživy 

Rodičia majú tendenciu prisládzať deťom umelú výživu, často však zabúdajú na to, že u detí sa tak môže postupne vytvoriť závislosť od cukru. „Ak sa tento faktor spojí s nedostatočným čistením zúbkov, veľmi ľahko môže vzniknúť problém,“ vysvetľuje zubný lekár.

V spojitosti so zvýšeným prísunom cukru radí rodičom učiť deti piť predovšetkým čistú vodu. „Dnes vidíme na mladej generácii, že si vyberá najmä sladené nápoje. Pitie čistej vody sa začína opäť popularizovať, no nie v takom rozsahu, v akom by to bolo potrebné,“ hovorí.

Prisládzaním umelej výživy sa môže u detí postupne vytvoriť závislosť na cukre.

Najväčší zlozvyk je nevytvoriť návyk

Dôležité je podľa zubného lekára zdôrazniť, že samotný cukor zuby nekazí. „Ide o veľký mýtus. Na to, aby sladkosť pokazila zuby, musí byť na zuboch zubný povlak. Ak by ste si dostatočne vyčistili zuby zubnou kefkou a následne zjedli kilá cukru, cukor zuby neodvápni. Zuby odvápňuje kyselina, ktorú tvoria baktérie, ktoré sa na nevyčistených zuboch nachádzajú,“ zdôrazňuje potrebu dôkladného čistenia zubný lekár.

Na zdravie zubov dieťaťa vplýva predovšetkým správny návyk spojený s umývaním zubov. „Keď vieme pomenovať zlozvyky, vieme na nej nájsť aj ľahký recept,“ hovorí zubný lekár Pavol Andel. Čím skôr dieťaťu vysvetlíte, ako si dôkladne čistiť zuby, tým lepšie. Dôležité je dieťaťu zúbky dočisťovať, ideálne až do desiateho roku života.

Prečítajte si tiež článok o zlozvykoch, ktoré si vytvárame prevažne v dospelosti.

O Pavlovi Andelovi

K štúdiu stomatológie ho inšpiroval otec Pavol Andel st., ktorý je tiež zubným lekárom. Pavol Andel ml. je spoluzakladateľom zubného centra Andel Elite Dental Center v Hlohovci. Je špecialistom v ortodoncii, prednáša na podujatiach doma i v zahraničí a spolupracuje s lekárskymi fakultami. Je predsedom občianskeho združenia Zdravé ďasná, ktoré je zodpovedné za preventívny program pre deti Dental Alarm. Edukáciu má na starosti aj v CURAPROX Slovensko.