Niektoré zlozvyky si nesieme z detstva, iné sme si vytvorili v dospelosti. Zbaviť sa ich a namiesto nich si vytvoriť správny návyk vie byť obrovskou výzvou. Motiváciou môže byť dostatok informácií, ako jednotlivé zlozvyky vplývajú na naše zdravie. Na najčastejšie zlozvyky, ktoré vplývajú na zdravie zubov, sme sa opýtali stomatológa Pavla Andela.

Pitie tmavých sypaných čajov zafarbuje zuby viac ako káva či cigarety

Určite ste sa stretli s tvrdením, že pitie kávy zafarbuje zuby. Menej sa však hovorí o tom, ako na zuby vplýva pitie tmavých sypaných čajov. Z pohľadu zubného lekára sú práve čaje pre zafarbenie zubov nebezpečnejšie ako káva či dokonca cigarety.

„Neviem o ničom, čo zafarbuje zuby tak, ako ich zafarbujú tmavé sypané čaje. Vysvetliť sa to dá na jednoduchom príklade. Predstavte si, že idete po troch dňoch umyť dve šálky. V jednej bola káva a v druhej sypaný čaj. Skúste umyť šálku od kávy a šálku od čaju,“ vysvetľuje zubný lekár.

V porovnaní s cigaretami je rozdiel v tom, že cigarety nedokážu zafarbovať čistú sklovinu, ale čaj áno. „Ak si zuby čistíte perfektne, pravdepodobnosť, že vám nikotín zafarbí zuby, je oveľa menšia ako v prípade, že na zuboch máte zubný povlak. Sypaný čaj zafarbí aj novú šálku, ktorá je krásne umytá a čistá. Rovnako sa vie uchytiť aj na čistú sklovinu,“ hovorí.

Podľa stomatológa nie je však nič zlé na tom, že čaje pijeme. Dôležité je však zamerať sa pri ich príprave na správny návyk. „Ak máte radi čaje, používajte filter a zalievajte si ich vodou, ktorá nie je príliš tvrdá. Keby ste si zaliali jeden čaj tvrdou vodou z vodovodu a druhý prefiltrovanou vodou, zistili by ste, že pri prefiltrovanej vode sa vám ,šupka’ na povrchu čaju nevytvorí,“ radí.

Vyjedaním dobrôt dávate väčšiu šancu baktériám

Máte vo zvyku konzumovať počas dňa v práci slané oriešky alebo čipsy? Váš apetít sa určite poteší, zuby však už o čosi menej. „Vyjedaním čipsov sa prirodzene znižuje hladina pH v ústach, vplyvom čoho sa zvyšuje kyslé prostredie, v ktorom sa množia baktérie. Znížené pH v ústach znamená zvýšenie kyslého prostredia a kazivosti zubov,“ vysvetľuje zubný lekár.

Žuvačky môžu vážne poškodiť sánku a kĺb

Žuvačky podľa zubného lekára predstavujú najväčší zlozvyk, ktorý ohrozuje zdravie zubov. „Kĺb, ktorý drží sánku, je anatomicky stavaný tak, aby dokázal spracovať potravu zubami a žuvacím ústrojenstvom pomerne za krátky čas. Dlhodobé žuvanie vedie u ľudí k preťažovaniu kĺbu, ktorý na to nie je stavaný,“ vysvetľuje problém zubný lekár Pavol Andel.

Následky spojené s obľúbenými žuvačkami sa väčšinou prejavia postupne. Problém vzniká celé roky. V súčasnosti podľa lekára prichádza do ambulancie mnoho mladých pacientov, ktorí trpia bolesťami čeľustných kĺbov. „Problém je, že ak si kĺb zničíte, už sa nikdy nedá vrátiť späť, maximálne stabilizovať,“ vysvetľuje zubný lekár.

„Sypaný čaj zafarbí aj novú šálku, ktorá je krásne umytá a čistá. Rovnako sa vie uchytiť aj na čistú sklovinu.“

Pomáhajú na čisté a zdravé zuby žuvačky? Čiastočne áno, ale skôr samotné žuvanie než žuvačky. „Ak si dáte do úst namiesto žuvačky čokoľvek, napríklad gumenú loptičku, a začnete žuvať, spustí sa tvorba slín. Slina má ochrannú funkciu a riedi kyslé pH. Sama osebe obsahuje protektívne antibakteriálne látky. Platí, že čím viac slín, tým menšia pravdepodobnosť kazu,“ hovorí zubný lekár Pavol Andel.

Obhrýzanie nechtov nie je pre zuby také zlé, ako sa zdá

Po fajčení či pití kávy je obhrýzanie nechtov najčastejším zlozvykom, na ktorý si v spojitosti so zubami spomenieme. Podľa lekára však nie je až také závažné. „Obhrýzanie nechtov nemá na zuby veľký vplyv, pretože si medzi dva zuby vkladáme necht, ktorý je mäkší ako sklovina. Pokiaľ nie je v ústach prítomná odchýlka, samotné obhrýzanie nemá zdrvujúci dosah na zuby,“ vysvetľuje.

Záleží však na tom, ako dlho si nechty obhrýzame. „Ak si obhrýzam nechty tri minúty denne, mám škaredé nechty, ale zubom to neublíži. Ak si ich obhrýzam pol hodiny denne, má to väčší vplyv na spomínaný čeľustný kĺb ako na zuby,“ dodáva zubný lekár Pavol Andel.

Zatínanie sánky je tichým zabijakom

So škrípaním zubami a zatínaním sánky sa stretávame najmä v spánku. Kým prvý zlozvyk je prostredníctvom zvuku ľahšie identifikovateľný, zatínanie sánky rozlíšime ťažšie. „Škrípanie zubov často súvisí so psychickou nepohodou. Je to odpoveď na podvedomé aktivity v našom mozgu, ktoré zvyšujú napätie, a to škrípanie je jedným z prejavov,“ vysvetľuje lekár. Z hľadiska zdravia zubov je škrípanie škodlivé najmä vzhľadom na oter zubov − dvoch tvrdých plôch, ktoré sa tým ničia.

„Najhorší zlozvyk je nemať návyk na správne čistenie zubov.“

Zatínanie zubov vedie k čeľustným a kĺbovým problémom. Väčšinou má človek tendenciu zatínať zuby v spánku, preto je tento zlozvyk podľa lekára tichým zabijakom, ktorý sa však pri väčšej pozornosti dá odhaliť. „Signálom môže byť mierna bolesť sánky ráno pri prebudení. Dokonca niekto hovorí, že keď sa ráno ide najesť, musí si rozcvičiť sánku. Aj to je jeden z príznakov,“ hovorí.

Nečistite si zuby hneď po jedle, vypite radšej pohár vody

Umývať si zuby ráno pred raňajkami alebo po nich? Podľa zubného lekára hrá dôležitú úlohu to, čo ráno raňajkujeme. „Pred raňajkami si môžeme umyť zuby vtedy, ak raňajkujeme zásadité potraviny. Sladkosti mojim zubom neškodia tak ako potraviny s kyselinami − džúsy, citrónová voda alebo káva. Aby sme znížili pH v ústach po ich konzumácii, je dobré umývať si zuby niekoľko minút po raňajkách.“ radí lekár.

Veľa dobrej práce urobia v našich ústach sliny, ktoré riedia kyslé pH, preto sa netreba ponáhľať s čistením zubov po jedle. „Keď sa najeme a pol hodiny počkáme, slina nám kyslé pH zriedi a vytvorí neutrálne. Sklovina sa spevní a my ju môžeme začať čistiť. To najlepšie, čo môžeme po jedení pre zuby urobiť, je vypiť pohár vody. Voda pomáha riediť pH, a tak sa oveľa rýchlejšie vytvorí v našich ústach neutrálne pH,“ vysvetľuje

Zlozvyk je aj návyk na tvrdú kefku

Zdravé zuby si bez dôkladného čistenia neudržíme ani vtedy, ak žiadny zlozvyk nemáme. Naopak, ak by sme ich mali niekoľko, precíznym čistením ich vplyv vieme znížiť na minimum.

„Najhorší zlozvyk je nemať návyk na správne čistenie zubov. Každá technika čistí, otázka však znie, čo čistí lepšie a čo horšie. Správne čistenie sa skrýva v detailoch. Zuby sa kazia na mieste, kde sú zle vyčistené. Preto je dôležité vytvoriť správny návyk čistenia zameraný na detaily už v detstve,“ hovorí lekár.

Ruka v ruke s technikou ide aj výber zubnej kefky. „Zlozvyk je aj vytvoriť si návyk na tvrdú zubnú kefku. Predstavme si, že 365 dní v roku používame zubnú kefku. Čas trenia medzi dvomi materiálmi nie je zanedbateľný. Čím tvrdší materiál trieme o sklovinu, tým väčšie následky to má pre naše zuby. Zlozvyk používať tvrdé zubné kefky môže viesť k tomu, že i keď sa zuby nekazia, ničia sa oveľa viac. Prejaviť sa to môže napríklad aj v podobe citlivých krčkov,“ dodáva zubný lekár Pavol Andel.

Prečítajte si tiež článok o zlozvykoch, ktoré vplývajú na zdravie zubov už v detstve.

O Pavlovi Andelovi

K štúdiu stomatológie ho inšpiroval otec Pavol Andel st., ktorý je tiež zubným lekárom. Pavol Andel ml. je spoluzakladateľom zubného centra Andel Elite Dental Center v Hlohovci. Je špecialistom v ortodoncii, prednáša na podujatiach doma i v zahraničí a spolupracuje s lekárskymi fakultami. Je predsedom občianskeho združenia Zdravé ďasná, ktoré je zodpovedné za preventívny program pre deti Dental Alarm. Edukáciu má na starosti aj v CURAPROX Slovensko.